ממרח חציל וטחינה

כמה כבר אפשר לגוון בחציל עם טחינה אתם שואלים? תקראו את המתכון וגם אתם תהיו מופתעים (וייתכן גם מעט מסריחים ובריח של שווארמה, אבל העיקר ההנאה מהאוכל!).

מצרכים לצנצנת (בינונית, בערך בגודל של צנצנת 0.5 ק"ג)

2 חצילים בלאדי/ רגילים
70 גרם טחינה
30 גרם מיץ לימון
סחוט/משומר (כ-3 כפות)
20 גרם שמן זית (כ-2 כפות)
3 שיני שום קונפי (ואם אין – שן שום טרייה אחת)
1 כפית שום כתוש
1 כפית עמבה

1/2 כפית מלח גס
1/2 כפית סומאק

מכינים

שוטפים את החצילים ועושים בהם חריצים בצורת צלב בחלק התחתון , ניתן לראות בתמונה את סימון החיתוכים. עוטפים בנייר כסף, ומכניסים לתנור על 230 מעלות בתוכנית טורבו ל-3 שעות.

אחרי 3 שעות פותחים את אחד החצילים ועושים בו חריץ קטן – אם הצבע שלו צהוב ויפה אתם מסודרים. אם לא – עוטפים אותו מחדש ומכניסים לעוד חצי שעה.

כאשר החצילים מוכנים פותחים את נייר הכסף, עושים חתך אורכי בחציל ונותנים לו להתקרר. אחרי כ-10 דקות אפשר לרוקן את החציל ולהפריד את הקליפה, את תוכן החציל שמים מעל למשך כחצי שעה כדי להיפתר מנוזלים מיותרים.

במעבד מזון שמים את החצילים ומניחים את מעבד המזון מעל משקל – פשוט קל יותר ככה לשים את הכמויות המדודות של הטחינה, מיץ הלימון ושמן הזית. מוסיפים שום קונפי (אם אין לכם – לכו תכינו; ואם אין לכם כוח נו טוב שימו פשוט שן שום קלופה חיה אבל IT'S NO THE SAME!), שום כתוש, עמבה, מלח גס וסומאק. מפעילים את מעבד המזון עד שמתקבל ממרח חלק.

הגשה

לפני ההגשה אפשר לבזוק מעט שמן זית. הולך מעולה כממרח על לחם, ובכלל על מיני בצקים, עם בשר, עם שניצל, עם גבינה לבנה, סתם לאכול עם כפית ועוד.

הממרח נשמר כ-3 ימים במקרר בצנצנת. אם רוצים להאריך את משך החיים שלו – אפשר לשים בצנצנת שכבה של שמן זית מעל הממרח ש"תסגור" את הממרח ותשמור עליו, וכמובן להקפיד לעשות שימוש רק בכפיות נקיות לנשנוש הממרח כדי להימנע מכניסה של פירורים וחלקי מזון אחרים שיקצרו את חיי הממרח. בתאבון!

ערכים תזונתיים

חציל – אויב הנפש של אמא שלי, אבל חביב מאוד על אבא שלי. במקרה הזה אני לוקחת את הצד של אבא. מדובר בפרי ממשפחת הסולניים, משפחה שכוללת גם את העגבנייה, תפוח האדמה ואפילו צמח הטבק. בצמחי אלו יש אלקלואידים, שבמינונים גבוהים יכולים להיות רעילים, אבל גם במינונים הקיימים במאכלים יכולים לגרום תסמינים כמו צריבה בגרון, בחילות והקאות. יש גם אנשים שממש אלרגיים לחציל, מדובר באלרגיה נדירה אבל כדאי להיות מודעים לה כאשר חושפים תינוקות לראשונה לחציל.

החציל הוא פרי סגול, המהווה מקור לנוגדי חמצון סגולים שמכונים אנתוציאנינים, וכמו שאתם כבר אמורים לדעת – נוגדי חמצון הם חברים כי הם מגנים מפני תהליכי הזדקנות תאים. בנוסף החציל עשיר בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. נתמקד בויטמין B6 שעוזר להוריד את רמות ההומוציסטאין בדם.

הומו-ציסט-מה? הומוציסטאין, חומצת אמינו שמשמת חומר מוצא לסינתזה של חומצות אמינו אחרות החשובות ליצירת רקמות חיבור, שלד, עור, שיער, ציפורניים. כאשר יש רמות גבוהות של הומוציסטאין – יש סיכון למחלות לב וכלי דם שקשורות לטרשת עורקים בגלל שההומוציסטאין פגוע בתאי האנדותל, תאים שמחפים את כלי הדם מבפנים ומגנים עליהם. אז למרות שאין המלצה להוריד את רמות ההוציסטאין באופן יזום, מה כן אפשר לעשות כדי להוריד סיכון לטרשת?

גורמי סיכון לטרשת עורקים ומחלת לב איסכמית (הידועה בכינויה – התקף לב) כוללים רמת שומנים גבוהה בדם, עישון, אורח חיים יושבני ולא פעיל, השמנה, יתר לחץ דם, סוכרת ותזונה. התזונה הים תיכונית היא התזונה המומלצת למניעה וטיפול במחלות קרדיווסקולרית ותחלואה נלווית, ואת כל ההמלצות של האיגוד הקרדיולוגי בישראל תוכלו לקרוא פה. תשמחו לשמוע – שהם אפילו ממליצים על שתיית יין, מעט, אבל מומלץ!  

כתיבת תגובה